Кој беше прв – Фанар или Белград?

Кој беше прв – Фанар или Белград?

Раковиќ: Томос од Вселенската патријаршија ќе значеше трајно губење на српските цркви во Македонија

Раковиќ: Томос од Вселенската патријаршија ќе значеше трајно губење на српските цркви во Македонија

Папата Франциск: хомосексуалноста не е кривично дело

Папата Франциск: хомосексуалноста не е кривично дело

Оградата околу Црквата Константин и Елена ќе биде отстранета

Оградата околу Црквата Константин и Елена ќе биде отстранета

Вести

Раковиќ: Томос од Вселенската патријаршија ќе значеше трајно губење на српските цркви во Македонија

Уредник 1
0
1,252

Српскиот аналитичар и креатор на идејата за Српски Свет, Александар Раковиќ, многу искрено и многу отворено ја објаснува разликата меѓу извдавање Томос за автокефалност на МПЦ-ОА од Вселенската Патријаршија и од Српската Православна Црква. Интернет поткастот „Нов Асном“, (кој изминатиов период на македонската јавност и сервира приказни зошто Вселенската Патриајршија не треба да издава Томос) […]

Вера

Не помина без инцидент: Фаќачите на крстот во Крива Паланка се туркаа и влечеа

Уредник 0
0
104

Не ретко доаѓа до инциденти при чинот на фрлање и фаќање на крстот во водите за Водици. Годинава, видео од еден таков инцидент стана вирално на социјалните мрежи, а доаѓа од Крива Паланка каде крстот се положуваше во водите на Крива Река, во центарот на градот. Многумината присутни сведочеа за турканицата која настанала околу фаќањето […]

Репортажа

Политичка теологија

Натписите во мартириумот на св. Теодор во Израел фрлаат светлина врз животот на раните Христијани

Уредник 0
-1
703

Археолошките ископувања од летото 2022 година во Хипос на Декаполис, грчко-римски град кој се простира високо над Галилејското море, фрла дополнителна светлина врз животот на раните Христијани, соопштува “Haaretz”. Во градот се откриени не помалку од седум цркви од ранохристијанската епоха. Од особен интерес се 4-те натписи откриени во мартириумот на св. Теодор или “изгорената […]