Почетна Политичка теологија

Политичка теологија

Основана црква на металци – учи дека метал културата не е против христијанските вредности

Уредник
0
0
95
Група пријатели од Британија започнале христијанска црква „Оган и крв“, користејќи „метал“ Библии, кои вклучуваат написи од членови на бендови како Ајрон Мејден, Корн и Мегадет и стихови од метал песни. Се залагааат дека метал културата е многу блиска со христијанските вредности Основачите тврдат дека сакаат да ја разбијат предрасудата за металците како „неверници“. Црковните […]

Бугарскиот Уставен суд ја отфрли Истанбулската Конвенција

Уредник
0
0
91
Уставниот суд на Бугарија вчера донесе одлука според која терминот „пол“ може да биде сфатен исклучиво во својата биолошка смисла. Одлуката дојде на барање на Генералното Собрание на Граѓанскиот колегиум при Врховниот суд да даде задолжително толкување на различни членови на Уставот. „Принципите и претпоставките на сегашниот Устав не ни дозволуваат да наложиме позитивна обврзаност […]

Муслиманите растат во САД, Американците малку знаат за муслиманите

Уредник
0
0
119
Муслиманското население во САД порасна во последните две децении, но сè уште многу Американци малку знаат за исламот или Муслиманите и погледите кон муслиманите стануваат се повеќе поларизирани по политички линии, покажува последното истражување на Пју Рисирч Центарот. Околу 2,35 милиони муслимани живееја во Соединетите Држави во 2007 година – што претставува 0,8% од населението на САД, […]

Истражување – верската припадност и легализација на марихуаната

Уредник
0
0
86
Огромното мнозинство од возрасните во Соединетите Држави до одреден степен поддржуваат легализација на марихуана, покажува неодамнешното  истржување на Пју Рисрч центарот. Но, мислењата за тоа дали и под кои околности марихуаната треба да биде легална варираат во зависност од верскиот идентитет на Американците и нивните нивоа на религиозна посветеност. Возрасните Американци кои се поврзани со […]

Речиси секој втор Американец не знае дека Бајден е Католик

Уредник
0
0
102
Џо Бајден е вториот Католик Претседател во историјата на САД, по Џон Кенед. Повеќето возрасни Американци знаат дека Бајден е Католик, вклучително и мнозинството во двете најголеми политички партии, според новото истражување на Истражувачкиот центар Пју Рисрч. Но, партиските сличности во ставовите за религијата на Бајден завршуваат тука. Републиканците и демократите имаат многу различни ставови за […]

Кои се државите во кои религијата со закони е кршење на човековите права?

Уредник
0
0
221
Египет, Индија, Пакистан, Нигерија и Русија се на врвот држави во светот кои имаа највисоки нивоа на ограничувања на религијата во целина кога ќе се земаат предвид владините ограничувања и социјалните непријателства, покажува истражувањето на светскиот центар за истражувањ „Пју ресрч“. Интересно е да се потенцира дека во сите овие држави живее три четвртини од светската […]

Институтот за историја протестира за одбележувањето на годишнината од смртта на српскиот крал Милутин

Уредник
5
0
193
Комитетот за византологија и медиевистика на Македонија при Институтот за историја при Филозофски факултет – Скопје, преку соопштение изрази протест во однос на планираниот начин на одбележување на 700-годишнината од смртта на српскиот крал Милутин, во Скопје од 24 до 26 октомври. Во продолжение ви го пренесуваме соопштението во целост. Во медиумите се појави информација […]

Конгресот на САД ја повикува Турција на одговорност за Вселенската патријаршија

Уредник
0
0
300
Законска иницијатива што бара одговорност од Турција за кршење на верските слободи на Вселенската патријаршија, на православните христијани и на другите верски малцинства, беше претставена во петокот во Конгресот на САД. Конгресменката Каролин Б. Мелони (Д-НЅ), ко-основач и копретседавач на Конгресната група за грчки прашања и конгресменот Гас М. Билиракис (Р-ФЛ), копретседавач на Конгресната група […]

ГАЛУП: американците бегаат од религија откако политичарите ја мешаат со политиката

Уредник
0
0
178
Помалку од половина Американци припаѓаат на религиозен храм, но религијата, а особено христијанството, продолжува да има огромно влијание врз американската политика. Кај Демократите побрз е падот отколку кај републиканците, се наведува во студија на Галуп. Само 47 отсто од американското население се членови на црква, џамија или синагога, што е значителен пад од 70 отсто […]

ИСТРАЖУВАЊЕ: Загадувањето е грев

Уредник
0
0
106
Загадувањето е грев, а неодговорноста кон животната средина е непочитување на Бог. Ваков заклучок може да се извлече од последното истражување на Институтот за политички истражувања-Скопје (ИПИС), интернет порталот Религија.мк и Фондацијата Конрад Аденауер (КАС), што во континуитет го спроведува во рамки на проектот „Република Северна Македонија како мултиконфесионално општество. Последното истражување насловено „Религијата и заштитата на животната средина“ се фокусира […]