Почетна Политичка теологија

Политичка теологија

МПЦ-ОА ќе органицира протест против спорените закони за родова еднаквост

Уредник
0
-1
781
Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) на 29 јуни во Скопје ќе организира протест за  достоинство, слобода и заштита на основните верски права. Причината за протестот, е неприфаќањето на сугестиите во однос на предлог-законите за матична евиденција и родова еднаквост. -На денешната редовна седница, Светиот Синод на МПЦ-ОА изразува особено жалење и загриженост што […]

Спорниот закон за матична евиденција се враќа во Собрание во скратена постапка

Уредник
0
-2
452
Спорниот закон за матична евиденција, кој практично индиректно овозможува и легализација на истополови бракови во Македонија, се враќа во собраниска процедура и тоа во скратена постапка. И покрај уверувањата од министерката Јована Тренчевска дека Законот за матична евиденција е повлечен, денеска ја “демантираше” интерпартиската група во Собранието за унапредување на правата на ЛГБТИ+ луѓето. Пратеничката […]

Јавни дебати за законот за родова еднаквост на сто метри со пречки

Уредник
0
-2
1.07K
Суштински јавни дебати, или само формално запазување на процедурата? Што подготвува Министерството за труд и социјална политика во процесот за носење на Законот за родова еднаквост? Веќе се сакажани првите форми на јавни дебати што ги најави Министерството, но реакциите на граѓаните укажуваат дека станува збор само за формална, а не и за суштинска дебата. […]

Лидерите на петте верски заедници со заеднички став на Предлог- законот за родова еднаквост- бараат негово повлекување!

Уредник
0
0
251
Во целост Ви го пренесуваме соопштението: Ние, поглаварите на: МПЦ – ОА, ИВЗ, КЦ, ЕМЦ и ЕЗ, поттикнати од најавата за донесување на Предлог-законите за матична евиденција и за родова еднаквост, изразуваме особена загриженост за иднината и безбедноста на верниците за кои имаме одговорност, а посебно за жените и децата. Сметаме дека се неприфатливи легалното […]

Советот на општина Струмица обединето гласаше терминот „родова еднаквост“ да се замени со „еднакви права меѓу мажите и жените“

Уредник
3
0
271
Советниците на ВМРО ДПМНЕ и на СДСМ во општина Струмица, како ретко кога едногласно гласаа за измени во текстот на Стратегијата за млади, што беше на дневен ред на Советот на општината и наместо терминот „родова еднаквост“ во текстот на стратегијата да стои терминот „еднакви можности помеѓу жените и мажите“. Предлогот дојде по иницијатива на […]

Рим и Израел, Исус и Евреите – политичките и општествени односи во времето кога живеел Христос

Уредник
0
0
200
Текстот е фејсзбук статус на Никола Груевски. Неколкупати пишував текстови и цитирав други автори на текстотви, поврзано со распнувањеро на Исус и неговото воскреснување. Тие главно се однесуваа на делови од онаа најдраматична седмица чии вовед односно претходница е чинот на Исус од Назарет кој го крева од мртвите неговиот пријател Лазар (Лазарова сабота), и […]

Тренчевска: Законот за родова еднаквост е во работна верзија

Уредник
0
0
149
Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска вели дека за предлог законот за родова еднаквост дијалогот продолжува се до оној момент кога, како што вели, ќе се добие конечно, усогласено и квалитетно решение, поткрепено со заштитни механизми, без правни празнини. Тренчевска во гостување на ТВ Сител вечерва појасни дека законот е работна верзија и […]

Екоспкоп Јаков: Законот за родовата еднаквост ги опфаќа и децата

Уредник
1
0
2.42K
Црквата нема никаков проблем со одребите од Законот за родова едаквост кои се однесува на правата на жените, туку со дефинирањето на родот и полот, вели викарниот епископ Јаков, кој беше гостин во Тема на денот на ТВ Сител. Епископот на МПЦ-ОА, вели дека овој Закон што се носи е против, а не во заштита […]

Тренчевска најавува дека Законот за родова еднаквост ќе обезбеди еднакви позиции за мажите и жените

Уредник
1
-2
205
Суштината на законот за родова еднаквост е да ги зајакне механизмите кои постојат во општините, во министерствата и воопшто во сите органи на државната управа, вели министерката за труд и социјала Јована Тренчевска. Според неа законот треба да овозможи и жените и мажите да имаат исти стартни позиции, не само де јуре имплементација на тој […]

Платформата за родова еднаквост со порака до црквата да стои подалеку од женските права

Уредник
0
-2
141
Платформата за родова еднаквост и порача на црквата да стои подалеку од женските права. Тие остро се спротивставуваат на делувањето на МПЦ против донесувањето на законот за родова еднаквост и воведувањето на сеопфатно сексуално образование во училиштата. Ваквата реакција доаѓа после трибината на фондацијата Елеуса насловена ,,Зошто не за сексуалното образование во училиштата, на која […]