Алармантно: По ѕидовите на „Света Софија“ растат треви, во „Свети Димитрија“ има ризик од пожар, во „Свети Гаврил Лесновски“ протекувањето ги загрозува фреските, во…

Алармантно: По ѕидовите на „Света Софија“ растат треви, во „Свети Димитрија“ има ризик од пожар, во „Свети Гаврил Лесновски“ протекувањето ги загрозува фреските, во…

Владиката Петар сам на себе си ја продаде неговата телевизија

Владиката Петар сам на себе си ја продаде неговата телевизија

Јаков Стобиски на служба со Порфириј, СПЦ не напиша од која црква доаѓа

Јаков Стобиски на служба со Порфириј, СПЦ не напиша од која црква доаѓа

Апостолскиот нунциј во Македонија на средба со меѓурелигискиот совет

Апостолскиот нунциј во Македонија на средба со меѓурелигискиот совет

Вести

Алармантно: По ѕидовите на „Света Софија“ растат треви, во „Свети Димитрија“ има ризик од пожар, во „Свети Гаврил Лесновски“ протекувањето ги загрозува фреските, во…

Уредник 2
0
2,473

Македонија е преполна со стари, прекрасни цркви. Но, загрижувачка е состојбата кај дел од нив. За ова алармира комитетот ИКОМОС Македонија. Потребни се посебни мерки за заштита на дел од македонските цркви и манастири од пропаѓањето, е заклучокот кој може да се изведе од денеска промовираната база на податоци од страна на ИКОМОС. Стручните тимови […]

Вера

Осветена црква, мошти од Свети Димитрија, епархиско собрание, сослужување со други цркви – агенда на владиката Тимотеј во Австралија

Уредник 1
0
925

Голема канонска посета на Митрополитот Тимотеј на Австралиско-сиднејската епархија како нејзин администратор. Владиката Томотеј од  24 октомври се наоѓа во Австралија и речиси секодневно Богослужи во речиси сите поголеми цркви на оваа епархија. Во овој педиод се одржа и Епархиско собрание, на кое биле избрани нови членови на телата и органите на Епархијата. За цело […]

Репортажа

Политичка теологија

Папа Франциск: Вештачката интелигенција има нарушувачки можности и амбивалентни ефекти

Уредник 0
0
158

Папата Франциск повика на глобално размислување за потенцијалните опасности од вештачката интелигенција, укажувајќи на „нарушувачките можности и амбивалентни ефекти“ на новата технологија. Папата, кој има 86 години и претходно изјави дека не знае да користи компјутер, го издаде предупредувањето во пораката за следниот Светски ден на мирот на Католичката црква, кој се паѓа на Нова […]