Почетна Вера Литургија за светото миро во Католичката црква во Скопје
Литургија за светото миро во Католичката црква во Скопје

Литургија за светото миро во Католичката црква во Скопје

255
0

Скопскиот бискуп и Апостолски егзарх во Македонија, монсињор Киро Стојанов, вчера во катедралата Пресвето Срце Исусово во Скопје служел светата Литургија со посвета на светото миро.

liturgija katoliciСо оваа вонредна света Литургија влегуваме во најсветите денови на црковната година: светото тридневие. Оваа света Литургија претходи на светото тридневие, а посветена е најнапред на Исус единствениот и вистински вечен Првосвештеник. Првиот дел од навестувањето на Исаија, Исус ќе го примени на себе во синагогата во Назарет, бидејќи Духот на Господ Бог е врз Мене зашто Господ Ме помаза за да им благовествувам на бедните. Со тоа е навестен дарот на свештенството за кој е со Светиот Дух помазан Христос Господ, потенцирал Бискупот Стојанов.

Мирото се употребува за миропомазание на болните.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *