Почетна Вера Величествен Божик во Бигорски
47x
46x
45x
44x
43x
42x
40x
39x
38x
37x
36x
35x
34x
33x
32x
31x
30x
29x
28x
27x
26x
25x
24x
23x
20x
19x
19x-1
18x
16x
15x
14
13x
13
12x
12
11x
11x-1
11
10x
10
9
09x
8
08x
08x-1
7
07x
6
06x
5
4
04x
3
03x
2
02x
02x-1
1
01x
01x-1

Величествен Божик во Бигорски

1.32K
0

Бигорскиот манастир и годинава беше едно од македонските светилишта каде на величествен начин беше дочекано Рождеството Христово. Монасите и монахињите овозможија сите оние кои одлучија за Божик да бидат во Бигорски, да ги почувствуваат сите радости на овој голем христијански празник.

-Се во Бигорската Обител беше во духот на таа радост: и божикно украсениот храм, и снежно разубавениот манастирски двор, и бадниковото навестување на Рождеството, и самото доживување негово на целоноќното богослужение… Тука, со голема радост и благодарност, би ги спомнале посебно озарените лица на членовите од ансамблот „Македонија“ од Скопје, кои предводени од нивните раководители, професорите Владимир Јаневски и Тимко Чичаковски, и покрај силните снежни наноси, пожртвувано допатуваа во Бигорски за да ја збогатат бадниковата вечер со нивниот прекрасен настап, што присутните верници ги остави со солзи во очите. Доволна беше само нивната достоинствена појава – сите облечени во македонски народни носии од мијачкиот крај – за да предизвикаат восхит кај сите; а кога, пак, низ звуците на традиционалните народни инструменти, се запеа „Вечниот Бог“, беше тоа едно вистинско благодарење и славење на премилостивиот наш Господ, велат од Бигорски.

Погледнете ја галеријата снимена од бигорските монаси:

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *