Почетна Вести Христијанство Што пишува во Томосот на СПЦ за автокефалноста на МПЦ-ОА?

Што пишува во Томосот на СПЦ за автокефалноста на МПЦ-ОА?

1.59K
0

СПЦ, денеска издаде Томос за автокефалноста на МПЦ-ОА, што практично се смета како официјален акт на СПЦ со кој таа не се противи на територијата на Македонија да се проглси автокефалната црква од страна на Вселенската Патријаршија.

Но, за јавноста се уште останува непознат текстот на Томосот. Како документ на интернет тој не е објавен, но текстот беше прочитан за време на настанот во Белград.

Еве што практично пишува во тој документ.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *