Почетна Вести Владиката Петар се расплака на роденденот во Битола
PETAR 2
petar  1
58
57
56
55
54
53
52
51
50
49
48
47
46
45
44
43
42
41
40
39
38
37
36
35
34
33
32
31
30
29
28
27
26
25
24
23
22
21
20
19
18
17
16
15
14
13
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1

Владиката Петар се расплака на роденденот во Битола

2.12K
2

Голем позлатен крст од Архиепископот Стефан, икона на Свети Климент од епископот Климент и жезол од свештениците и верниците на преспанско-пелагониската епархија, доби Владиката г. Петар за својот 70-ти роденден и  35 години епархиска дејност.

Јубилејните настани беа одбележани со свечена богослужба во Битола со која чиноначелствуваше поглаварот на МПЦ, г.г. Стефан во сослужение на Епископот Хераклејски Климент и Владиката Петар како домаќин, кој покажал многу емоции примајќи ги подароците. Како што објавуваат медиумите, Владиката Петар со солзи во очите, рекол дека ова е прв роденден што го слави.

-Откако бев избран за владика, оттогаш на некој начин почнаа и страдањата, почнаа и искушенијата. Секогаш размислував не дали ќе им угодам на граѓаните, туку дали ќе му угодам на Бога. Затоа некои ме критикуваат. Ако некој најмногу е напаѓан тоа сум ја, благодарам на Бога ако поради него тоа го поднесувам, ако не, ако е поради гордоста, тогаш тешко мене“, рекол владиката Петар.

На прославата биле присутни и претставници од Руската амбасада во Скопје, Деканот на Православниот Богословски Факултет, Ѓоко Ѓорѓевски, Продеканот Петко Златески, како и градоначалниците Битола, Демир Хисар, Кривогаштани, Новаци.

ГАЛЕРИЈА:

Коментар(2)

  1. Од ГГ Стефан добил добри поклони поради тоа штотој сака да го одоброволи да се смилува да ја потпише одлуката за ноговиот избор за поглавар, која сеуште ја нема потпишано. А не наведувата што добил од Јован Вранишковски, оти тој е негово духовно чедо

  2. Namesto da bide izbrkan od crkvata, a tie vidi ironija —se zaebavaat so vernicite — go odlikuvaat. Ova e sistemot.magare magare česa.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *