Почетна Вести Владиката Петар: Распопите се како „шарената револуција“
Владиката Петар: Распопите се како „шарената револуција“

Владиката Петар: Распопите се како „шарената револуција“

541
1

petar  1„Шарена револуција“ се случува и во црквата, рече преспанско-пелагонискиот владика г. Петар во своето обраќање пред верниците по вчерашната света богослужба во храмот „Св. Димитрија“ во Битола, со која беа одбележани 70 години од неговиот живот. Тој нагласи дека случувањата од општеството се пресликуваат и во црквата.

„Искушенијата ги знаете, нападите ги знаете. Сите оние нешта што ни се случуваат денес во општеството не се подалеку од оние што ни се случуваат во црквата. И кај нас се случија шарени револуции и кај нас се случија едно чудо глупости. Почнувајќи со распопите тука од Битола, па и пошироко, па и во Австралија каде што се’ уште не е завршено со распопите“, рече владиката.

/Утрински весник

Коментар(1)

  1. ,,Шарената револуција ,, е негово лично дело. Тој е и иницијатор и покренувач на таа револуција, која пред се, е плод на неговата самовоља и злоупотреба на неговата направедно доделена улога на некој си лажан владика., кој од еден црковен службеник , поради тоа што постанал вдовец е произведен во владички чин. Тоа е исто каково едно големо претпријатие портир да остане вдовец и вработените , од сожаление да го постават за директор, а тој појам си нема од директорување. Но во една расколоничка црква , како што е МПЦ тоа е нормална појава, оти нее само тој владика вдовец туку многумина, па дури еден беше и поглавар ( Митодија , Михаел, Гогов.).Тој не само што направи револуција в црквата, сто тое не е својствена на црква, туку направи брука , јад и беда. Штета направи во црквата Тој е пример каков не смее да биде владика. Наговото владичествување многу ја кошта не само МПЦ, туку и голема штета направи на многумина свештеници и на нивните семејста, кои ги ојади за многу година. Каков владфика тој е само еден несреќен случај за една црква, ако може МПЦ да се нарече црква.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *