Почетна Верски буквар Смислата на постот
Смислата на постот

Смислата на постот

149
0

Што е постот? Зошто и како се пости? Историјат и поуки, за постот и исхраната, за постот и духовноста. Сите најзначајни аспекти на овие делови во овие Велигденски пости, за „МИА“, ги објаснува универзитетскиот професор и еден од најеминентните теолози во Македонија, Ратомир Грозданоски.

 „Религија.мк“, преку верскиот буквар, ги пренесува овие верски поуки на професорот Грозданоски.

Причина и цел на постот

Велигденскиот пост започнал од две причини и со две цели:

  1. Да се подготват оние што требало да бидат крстени на Велигден, а кои во текот на постот биле поучувани во верата и во христијанскиот живот и биле огласени за крштение.
  2. Крстените, пак, да се подготват за Велигден – за Воскресението Христово, за Празникот што претставува основа на верата. Христијанската вера е вера во воскресението. Тоа му дава смисла и цел на христијанскиот живот.

А Велигден е празник на Воскресението и на Животот. Нова Пасха. Премин од привременото во вечното живеење. Тие што се со Христа овде, ќе бидат со Него и во вечноста.

Постот е време на соединување со Бога – Причестување, Заедничарење, Благодарење – Евхаристија.

Проф др. Ратомир Грозданоски

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *