Почетна Коментар Порфириј – од рокер до талибанец
Порфириј – од рокер до талибанец

Порфириј – од рокер до талибанец

846
0

Не е само некој си таму Мико Живковиќ Мула, или Мијо Боксер и мали Николаидис. Имаат и браќата Срби коњи за трка. Да речеме оној таму (далеко) Раковиќ, или хепи Мариќ, да не зборувам за мула Алексанар (Вулин). Талибанци од сите бои (и нации) обединете се, би рекол другарот Маркс.

Токму затоа ми е жал за Порфириј (Периќ). Беше дечко кој ветува, рокер, Загребчанин, другар на оние од Милан Бандиќ, како и на Мило, затоа и двајцата испратија телеграми за неговото заминување во рајот, за да сега, нашиот драг Порфириј, заврши како мула. А се фалше дека сече вени на Азра и Филм, ширеше по Хрватска екуменизам, му намигнуваше на папата, сонувајќи обединување на христијанството, и пред се – за својот мандат на местото митрополит загребачко-карловачки Порфириј ги симна хрватските Срби од иглата на национализмот и големодржавноста, што ги чинеше смрт, егзодус и страдања.

Доаѓајќи во Белград, добивајќи највисок чин (патријарх) од страна на Севишниот, а не таму од некој Вучиќ – Порфириј од рокера постана мула. Верски поглавар кој шири говор на омраза, поделби, допринесува кон дестабилизација на регионот, оние од Брисел би рекле, проповедајќи СНС идеологија за српски свет, а не христијанска вера за што е повикан и платен. Затоа што и поповите примаат плата. (Благодарност на Вучиќ и на владата на Црна Гора)

Уште еднаш се потврдува старата мудрост – дај му на човек власт, па ќе видиш каков е. Сега Милови Загребчани, од некој Класиќ до вазалот Станковиќ, во недела во 2 и други денови, лелекаат како се излажале негувајќи се во пазувите на Порфириј, уверени дека тој е рокерско јагне, а не змија на Вучиќ. Не му верува ниту Милан Бандиќ веќе, јавуваат од небесата, не му верува ниту на Арсен (Дедиќ), чии стихови како тој и Загреб се сакаат многу пати ги парафразираше, затоа што – Порфириј не е песнописец и шансонер, туку обичен поп и лош политичар.

Додека Порфириј се уште им се колне на левичарите во Хрватска и на Милан Бандиќ, како тој и Загреб се сакаат, и како се уште од Азра и Арсен не поминал на Цеца и Лукас, а од Н1 на Информер, токму походите на Црна Гора се во склад на најдобрите традиции на СПЦ од страшните 90-ти, кои сликовито ги дефинираше познатата метафора – попови па топови.

Пред некој ден, во центарот на Подгорица ме затекна и загрижено ме праша еден западен дипломат – Дали агресијата на АВ кон Црна Гора може да предизвика граѓанска војна?! Знаат ли тие странци нешто што ние локалните го гледаме покасно?! Тоа прво го помислив, но сепак одговорив одречно. Многу повеќе се плашам таков распет, пред се, да не се случи во Србија, одговорив. Затоа што, толку зло, омраза, поделба, кич, страв, колку што дневно истура АВ во сопствената држава, не води кон демократско решение на проблемите. Тоа го видовме во  октомври далечната 2000 година.

А патријархот на сето тоа молчи. Макар да молчи и по прашањето за Црна Гора, па да Севишниот му прости. Наместо да се кочопери, да дели лекции по малата, комплексна и компликована, Црна Гора. Додавајќи масло на огнот, делејќи ги браќата и комшиите, држејќи предавање од историја и етнологија, а наспроти се етикетирајќи ги луѓето кои не се изјаснуваат национално по неговите и на АВ упатства. Еве јас сум Васојевиќ и не сум Србин. Иако ги сакам Србите – од овде до Токио.

Одбив да бидам и Црногорец, ми се згади и од Мило и од неговите и тоа чуство, но еве благодарение на АВ и Порфириј, повторно сум „стопостотен“. Иако ми е малко мака во стомакот. И што ќе правиме такви Васојевиќи, а не сум сам, кога Порфириј држи банка на сред Берана и вели: „Овде е, а сите вие тоа подобро го знаете од мене, но нека и други да слушнат и знаат, некогаш служел нескршливиот Мојсеј Зеќевиќ, соборец и пријател на Његош, соборец и пријател на светиот Петар Цетињски, но и припадник на најголемото српско племе Васојевиќ“.

И да било тоа на почетокот од 19 век, денеска да се повикувате на период кога нациите и националните држави во Европа, тек почнале да се создаваат, претставува евтина националистичка пропаганда, агитација пред попис на активностите на Вучиќ на теренот на Порфириј. За време на Мојсеј Зечевиќ не постоеле ниту Италјани, ниту Австријци, ниту Швајцарци, ниту пак многу други нации од денешниот свет, па според Порфириј би излегло дека сите тие биле, или и денес се Срби. Но, не се свесни за тоа.

Но, да се тргнеме од историјата.

Да распалуваш националистички страсти во мултиетнички, мултинационални и мултиконфесионаи Васоевичи не е ништо друго освен опасен говор на омраза, поради кој утре Мурињо комотно може да формира предмет и да отвори истрага. Особено што Порфириј е надвор од нашите домашни органи, така што не може ништо да му се случи, бидејќи 24/7 го чува Александар од Србија. Како и Свети Маровиќ.

Но, не е мула Порфириј сам во овој националистички занес. Тука беше и мула Стијовиќ (министер за зелка и зелена салата), мула Ратко (министер за простор) и мула Александар (од прва банка). Никој од нив ниту да трепне на говорот на омраза и поделбите од мула Порфириј, никој да стане и демонстративно да го напушти првиот ред, никој да му јави на шефот Здравко (Кривокапиќ) да не оди во Беране по таква брука.

Колку и да е близок на премиерот Методиј, колку и да е новиот владика за почит, и колку и да е штета што Методиј не митрополит црногорско-приморски и егзарх на пеќкиот трон од оној џилкос Јоаникиј.

Само Црвени Алекса и зелембач Дритан, фалеа во Берана за да го украсат првиот ред – но ги оправдаа нивните прес-служби. Првиот е на службен пат (Словенија), а другиот е на некоја забава(Ада Бојана)

Навистина, се зезаат ли сите тие луѓе со нас? Овие муле, црногорски и српски властољупци и фолиранти, кои за поголем чин и поголема моќ се спреми од левичари да постанат десничари, од миротворци воени хушкачи, од рокери муле. Опамети се Порфириј.

П.С. За да некој од читателите не ми замери што меѓу мулите го нема Љуба Филиповиќ – и тој има оправдување. Овие денови му пишувал на тавариш Путин и мене, па чекам прво да му одговори Владимир Владимирович. Па потоа ќе му одговорам јас.

Пишува: Жељко Ивановиќ (vjesti.me)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *