Почетна Вести Европа Кураев за одност на рускиот патријарх – Историска трагедија на христијанството во една слика
Кураев за одност на рускиот патријарх – Историска трагедија на христијанството во една слика

Кураев за одност на рускиот патријарх – Историска трагедија на христијанството во една слика

836
0

Еминентниот руски теолог, Андреј Кураев продолжува даја критикува Руската Православна Црква, особено ПАтријархот Кирил, за кого вели дека се однесува како Папа во црквата.

Кураев последно со фотографии од литургијата за неделата на Православието го демонстрираше односот на Патријархот Кирил.

Историската трагедија на христијанството во една слика, напиша Кураев за фотографијата на која се гледа како Кирил од високо на Трон седи, дондека останатите руски архиереи се построени лево и десно од него подолу.

-Прв без еднаквите. Еден епископ на колена пред друг, додека во семинариите ги разобличуваат папистите, пак е кометарот за втората фотографија на која се гледа како пред Кирил на тронот, клечи друг владика.

Кураев е еден од најпознатите и најеминентни руски теолози, поранешен декан Рускиот Богословски Универзитет, но воедно и голем критичар на политиките на руската црква, по што поради јавни настапи беше отпуштен од московската духвна академија.

Во 2022 судот го казни со 30.000 рубљи за дисредитација на руските воени сили.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *