Почетна Вера Католичка црква Католиците од византиски обред го прославија Велигден во Струмица
Католиците од византиски обред го прославија Велигден во Струмица

Католиците од византиски обред го прославија Велигден во Струмица

400
0

Католиците од византиски обред, кои се дел од Католичката црква во Македонија, денеска го слават Христовото Воскресение Велигден.

Главната воскресна литургија се одржа во Катедралната црква „Успение на Пресвета Богородица“ – Струмица во заедништво со свештеници од Струмичко – скопската епархија.

Литургијата ја предводеше Киро Стојанов, Скопски бискуп и Струмичко – скопски епарх, заедно со свештеници од Католичката црква.

-И овие наши слаби свеќи во рацете се посилни од сонцето, бидејќи тие нѐ осветлуваат со светлината на верата и нас и Струмица и целиот свет, бидеќи со очите на верата се гледа повеќе отколку со физичките очи на кои им е потребна сончева светлина. Не се тоа два света, туку свет и надсвет, бидејќи од онаа Божја светлина кон нас се спушта не физичка, туку далеку поважна светлина на Духот во која ја гледаме смислата на постоењето на животот, смртта и воскресението, рече Бискупот Стојанов на литургијата.

-Факт е дека за некој ден нашата црковна заедница ќе го доживее еден од најголемите денови во нашата историја, а тоа е Пасторалната посета на папата Фрањо. Прилика да не зацврсти во верата, сепак самата Папска посета не прави ништо посебно ако нашето срце не е отворено и нашата душа гладна, жедна за вистината што Тој преку своето навестување ќе ни ја донесе. Во оваа воскресно празнување наша темелна молитва е: Исусе воскреснат влези во нашите срца и дај да се препознаеме во средбата со твојот слуга и поглавар на твојата Црква и да доживееме охрабрување во својата вера. И таа темелна вера во неговата  присутност ни засветли со ново светло и нашите уморни светилки бидат наполнети со свежо масло за да да можеме и на генерации што доаѓаат после нас тоа светло да го предадеме што сме го примиле во средбата со Светиот Отец…Браќа и сестри, со таква или слична молитва да се подготвиме сега веќе непосредно ништо да не нѐ спречи да отидеме на средба и уште поважно Божјата милост на овој Велигден нека не охрабри многу за да можеме апостолското патување да го примиме како обнова на нашата вера. А што е обнова на верата, ако не обнова на крсните ветувања и крсната милост. Нека оваа Божествена Литургија биде отвореност на Духот за средба со Христос, зашто ја видовме неговата слава – слава која ја има како Единороден полн со милост и вистина – и тоа ви го навестуваме. Христос воскресе!, изјави Стојанов.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *