Почетна Празници Католички светец на денот
Католички светец на денот

Католички светец на денот

60
0

Верски календар: 24 Ноември

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Кршеван, маченик.

2Бил аквилејски маченик, од четвртиот век. Се истакнал за време на Диоклецијановите прогонства поради силното верување во Христос. Преданијата го поврзуваат со Света Стошија или маченичката Анастазија. Според тоа предание, бил учител по веронаука. Бил наговорен од царските службеници, да се одрекне од верата во Христос, за што му била понудена висока управна положба – Конзулатот на Римската провинција. Но, Кршеван ја одбил таа ласкава кариера, бидејќи верата во Христос за него била вистинско богатство. Поради тоа му била отсечена главата. Верниците му се молат, молејќи го, да им ја дарува верата.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *