Почетна Вести Европа Како Руската црква го објаснува нејзиниот Благослов за војната што ја води Путин?
Како Руската црква го објаснува нејзиниот Благослов за војната што ја води Путин?

Како Руската црква го објаснува нејзиниот Благослов за војната што ја води Путин?

278
1

Убиството е спротивно на човечката природа и ниту еден светец не е канонизиран за тоа, но Црквата никогаш не ги екскомуницирала воините кои ја извршуваат својата должност, рече Владимир Легојда, претседател на Синодалното одделение за односи со општеството и медиумите на Московската патријаршија. во интервју за РИА Новости.

„Нема ниту еден светец кој Црквата би го прогласил за светец за убиство. Убиството е спротивно на човековата природа, забрането со заповед. За секој верник тоа предизвикува морално отфрлање. Друга работа е што Црквата никогаш не повикала на екскомуникација од Црква на војници кои ја извршуваа својата служба и во Христови времиња, како и сега. Сите свети воини се канонизирани затоа што го кренаа мечот за да ги заштитат своите ближни“, рече тој.

Воен подвиг, истакна тој, Црквата отсекогаш благословувала.

„На крајот на краиштата, нашиот свет, оштетен од гревот, е несовршен. Мораме да избереме: или ќе употребиме насилство против оние кои се закануваат со уништување на нашата татковина и смрт на нашите најблиски, или со нашата неактивност ќе ги предадеме до смрт и страдаме сите кој ни е драг“, заклучи Легојд.

Коментар(1)

  1. Света Јудита е канонизирана за светителка токму затоа што го убила војсководецот на непријателската војска. Била побожна убавица која на наговор на својата свекрва се дотерала убаво и отишла во шаторите на непријателската војска. Таму го завела и го испијанила нивниот војсководец, па му ја отсекла главата. Со тоа го спасила нејзиниот народ, Израилот. Старозаветната Црква ја слави како светителка. И Православната Црква го чествува нејзиниот спомен.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *