Почетна На иста страна Дебар е лекција за меѓуверски соживот

Дебар е лекција за меѓуверски соживот

912
0

Муфтијата Рамазан Хаса од Исламската верска заедница и отец Доситеј од бигорското монашко братство, одржаа лекција за тоа како различните верски заедници можат да бидат основа за живот едни со други.

rajc 2Во четвртата епизода од серијалот „На Иста Страна“, е претставена историската традиција на меѓуверска почит која функционира во Дебар. За многумина од страна тоа е приказна, но за дебарчани тоа не е соживот, туку живот едни со други.

Традицијата ИВЗ и МПЦ да се посетуваат меѓу себе за големите празници, Божиќ, Велигден, Курбан и Рамазан Бајрам е само дел од мозаикот на секојдневниот живеење.

Кога во Дебар ќе отидете за да разговарате за тајната на меѓуверскиот соживот, дебарчани едноставно ќе ви одговорот дека нема тајна. Тие се на иста страна, затоа што различноста ја сфатиле како награда за животот.

Во Дебар се раскажуваат многу факти кои се основа на оваа традиција. Како на пример тоа дека во градот и околината не е оштетен ниту еден верски објект. На пример од 1913 година не е забележан случај на убиство на меѓуверска основа. Старата традиција бизнисот да го сочинуваат еден муслиман и еден христијанин е уште еден факт за кои со гордост зборуваат дебарчани.

Градоначаникот на Дебар, Ружди Љата, кој беше претходно муфтија на ИВЗ, вел дека муслиманите им ја должат почитта на христијаните уште од времето на Хаџи Веби Дибра, кој дебарчанец по потекло бил поглавар на ИВЗ во Албанија. Кога тој починал во негова чест камбаните на црквите биеле цела недела.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *