Почетна Вести Заврши големото собрание на Европската епархија во Виена
50
49
47
39
38
37
36
35
34
33
32
31
30
29
28
27
26
25
24
23
22
21
20
19
18
17
16
15
14
13
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
53
52
51
48
46
45
44
43
42
40
31

Заврши големото собрание на Европската епархија во Виена

677
0

Европската епархија од 12 до 14 мај годинава го одржа редовното годишно епархиско собрание, овој пат во Виена – Австрија. На собранието присуствувале свешнетици од сите црковни општини на Европската епархија.

Покрај седниците на епархискиот управен одбор и на собранието, Митрополитот европски г. Пимен служел и света литуаргиај.

Годинешното епархиско собрание дополнително било збогатено и со назначувањето на свештеникот Душко Пецов –  парохиски свештеник во Црковната општина „Св. Кирил и Методиј“ – Дортмунд, во протоерејски чин. Ракополагањето го извршил Митрополитот г. Пимен.

Од Европската епархиаја посочуваат дека Епархиското собрание во присуство на скоро сите делегати од Европските Црковни општини поминало  потполен ред и хармонија со активно учество на сите делегати преку дискусија во речиси 5 часа за целиот дневниот ред.

Традиционално по епархиското собрание, Македонците од Европа организирале и музичко -културно манифестација на која присуствувал Амбасадорот на РМ во Австрија, Василка Попоска Треневска и конзулката Румена Томоска .

-За особена пофалба се домакините од МПЦО Св.Наум Охридски кои функционираа сите како еден и се погрижија сите три дена ништо на никој да му недостасува и се да биде во ред и навремено доставено на секој.  Да се радуваме и веселиме и нека убавите зборови на о.Пимен ,,Да Му благодариме на Бога! Богат е човек кој има вакво свештенство, вакви делегати и ваков верен народ.Радоста моја е огромна а уште повеке ме радува присуството и на мали дечиња кои од повеке страни од Европа се присутни на овие собранија“ ни бидат потик и стимул за сите нас и како свештенство и како верен народ ,кој иако далеку од родното огниште, живата света Македонска Православна вера ја пренесува низ цела Европа, велат од европската Епархија.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *