Почетна Вести Христијанство Владиците на ПОА и официјално дел од МПЦ-ОА
Владиците на ПОА и официјално дел од МПЦ-ОА

Владиците на ПОА и официјално дел од МПЦ-ОА

4.45K
1

Синодот на МПЦ-ОА ја формализираше одлуката за интеграција на ПОА, а со тоа и за назначување на влиадиците за епархиски управители.

На денешната Синодска седница, по канонскиот отпуст на архијереите г. Јован, г. Јоаким, г. Марко и г. Давид од Соборот на СПЦ, МПЦ-ОА ги прифати во своја канонска јурисдикција

– За Крушевско-демирхисарската епархија го назначи Митрополитот г. Јован, со титула Митрополит Крушевско-демирхисарски; За Дељадровско-илинденската епархија го назначи Епископот г. Јоаким, со титула Епископ Дељадровско-илинденски; За Делчевско-каменичката епархија го назначи Епископот г. Марко, со титула Епископ Делчевско-каменички; Епископот г. Давид го назначи за викарен епископ на Скопската епархија, со титула Епископ Дремвитски.

Коментар(1)

  1. Namesto da bidat zadovolni bea primeni za mazgari vo nekoj od manastirite vo MPC, tie vidi čudo božje- gi primile za vladiki. Kako ne im e sram i na ednite i na drugite?.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *