Почетна Вести Ватикан основа министерство за мигранти, несреќни и болни лица
Ватикан основа министерство за мигранти, несреќни и болни лица

Ватикан основа министерство за мигранти, несреќни и болни лица

119
0

Ватикан основа ново Министерство за интегрален човечки развој, кое ќе се занимава со прашања од правосудството, здравјето, мирот и солидарноста, додека папата Франциско лично ќе ја надгледува мигрантската политика.

pope-in-vatican-525Новото Министерство за промовирање на интегралниот човечки развој е воспоставено со декрет од папата и ќе почне со работа од 1 јануари 2017 година.

– Министерството ќе биде посебно задолжено за прашања на мигрантите, несреќните, болните, маргинализираните луѓе, затворените и невработените лица, како и жртвите на оружените конфликти, природните катастрофи и сите облици на ропства и малтретирања, истакнува папата во декретот.

/МИА

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *