Почетна Интервју ВАРТОЛОМЕЈ: Верувам со Божја помош ќе има напредок во дијалогот со сестрата, Римокатоличка црква
ВАРТОЛОМЕЈ: Верувам со Божја помош ќе има напредок во дијалогот со сестрата, Римокатоличка црква

ВАРТОЛОМЕЈ: Верувам со Божја помош ќе има напредок во дијалогот со сестрата, Римокатоличка црква

644
1

Вселенската патријаршија сака искрено да продолжи дијалогот меѓу Христијаните и на тоа вложува многу напори. Оваа констатација ја дал, Вселенскиот Патријарх Вартоломеј во интервју за италијанскиот весник „Ла Република“.

Patriarch Bartholomew I, Patriarch Ilia IIВартоломеј бил прашан за нивото на напредок што може да се постигне во екуменскиот дијалог меѓу Католиците и Православните  во пресрет на а прославата на годишнината од Првиот Вселенски Собор утврдена за 2025 година, на што Вселенскиот патријарх одговорил дека ако се има вера во Бога и оптимизам ќе продолжат теолошките дијалози.

-Особено со сестрата, Римокатоличката црква и ние веруваме дека во следните неколку години ќе има значителен напредок. Тоа не би било мудро да се стави во некакви временски рокови за нашиот дијалог, не можеме да работиме. Ние веруваме дека можеме да зборуваме искрено, со чувство на љубов, молете се многу и со благодатта на Бога, ако тој сака, ќе продолжиме да ги разрешиме нашите разлики, изјавил Вартоломеј.

Тој ги потенцирал и неодамна донесените заклучоци од документите на Соборот на Крит нагласувајќи го нивното значење во дијалозите на интер-христијанско и меѓурелигиско.

-Присуството на набљудувачите од инославни цркви и христијански организации, е конкретен пример за важноста што ја придава православната црква во соработка со другите христијани и токму поради оваа причина Вселенската Патријаршија, како Прворангирана црквата има одговорност за координирање на односите и дијалози во интер-христијански и меѓурелигиски ниво да продолжи со несмален интерес за овој курс за сведоштво на Евангелието.

Вселенскиот патријарх, изразил уверување дека надвор од тековниот билатерален дијалог со Католичката црква, има простор за заеднички активности и иницијативи, како што беше посета на Лезбос “од страна на Френциск.

/РЕЛИГИЈА.МК

Коментар(1)

  1. Razgovorot medju gvete sestrinski crkvi, kako i sekogas, ce bide od fajda kako rszgovor na gluv i nem.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *