Почетна Празници Светец на денот кај Католиците
Светец на денот кај Католиците

Светец на денот кај Католиците

100
0

Верски календар: 09 јуни

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Ефрем Ширак.

sveti_efrem_sirijacТој бил значаен писател во сириската црква. Го нарекувале “харфа на Светиот Дух”, бидејќи пишувал за Светиот Дух. Во 1920 година, црквата го прогласила за црковен учител. Бил роден во 306 година, во Нисибиси. Уште како млад се одлучил за духовниот сталеж. Се борел против кривоверството кое го ширел Ариј. Ариевото кривоверство за Исус Христос го побивал со Светото писмо. Бил познат по заштитата и помошта, која им ја давал на сиромашните во 373 година. Истата година, Свети Ефрем умрел.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *