Почетна Коментар Срамно е за Владици да се клеветат преку медиуми
Срамно е за Владици да се клеветат преку медиуми

Срамно е за Владици да се клеветат преку медиуми

7.64K
0

Како дирекна последица од затворање на САС на МПЦ ОА за здраворазумска дебата на Архиереите, внатре во куќата, недоразбирањата се излија надвор во јавност и се претворија во препукувања помеѓу браќа од една Црква.

Срамно е за Владици да се клеветат преку медиуми.

Да бидеме на чисто, на нас не ни е потребен никаков Томос за МПЦ, ниту константинополски, ниту српски, ниту руски, ниту муски!!! На нас ни е потребен Томос за ОА! Да ни го вратат тоа што ни го земаа на сила на 16 јануари 1767 година, со помош на султанот!

Дали сум јасен?

Вартоломеј треба да потпише Томос на име Охридска Архиепископија, а не МПЦ! Тој нема ништо со нашата МПЦ!

Согласно Преспански договор, термините македонски, македонско, македонска, се слободни за употреба за двете страни! Така да, не постои никаква пречка за името МАКЕДОНСКА православна Црква! Само јаничарското поведение на Бугарите по налог на Москва измислија Северномакедонска!

Но ние немаме потреба од расправа со Фанар за Преспа! Ниту пак тие имаат надлежност за тоа! Нивната обврска е ОА и очекуваме да си ја исполнат, согласно даден збор! Ако за Владици од МПЦ ОА ова не е јасно, тогаш тие работат за туѓи бели дворови, копајќи си македонски црни гробови! Жално.

Пишува: Петар Богојески

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *