Почетна Вести Ислам Соработка на ИВЗ и Глобалниот совет за мир во борбата против верскиот радикализам
Соработка на ИВЗ и Глобалниот совет за мир во борбата против верскиот радикализам

Соработка на ИВЗ и Глобалниот совет за мир во борбата против верскиот радикализам

111
0

Делегација предводена од поранешниот претседател на Обединетите Арапски Емирати член на парламентоти претседател на Глобалниот совет за мир и толеранција, HE(ХЕ). Ахмед Алџарвар, била во посети Исламската верска заедница и на средба со Реисул Улема Х. Сулејман еф. Реџепи.

Според информациите од ИВЗ, гостите разговарале и за проектите што ИВЗ има во борбата против верскиот радикализам и јакнењето на мирот. ИВЗ и Глобалниот совет за мир и толеранција потпишале и меморандум за соработка.

-Почитуваните гости  остана многу задоволни од начинот на организација и функционирање на исламскиот верски живот во земјата и од различни активности преземени кон унапредување на религиозниот живот. Покрај тоа, посебно внимание се посветува на проектот, како и целокупната посветеност на борбата на ИВЗ против верскиот радикализам и зајакнување на мирот и просперитетот, како неопходност за граѓаните во земјата, регионот и од целиот свет, велат од ИВЗ, посочувајчи дека арапските гости имале можност и да се запознаат подетално со поглаварот Реџепи за организацијата на верскиот живот во Македонија, како и за функционирањето на органите и институциите ИВЗ, но исто така и за различни проблеми со кои се соочуваат  муслиманите и целото општество.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *