Почетна Политичка теологија Секој десетти Европеец е екстремен десничар
Секој десетти Европеец е екстремен десничар

Секој десетти Европеец е екстремен десничар

97
0

Секој десетти европски гласач е убеден поддржувач на екстремно десничарските партии , според истражувањето на 12 земји на ЕУ , објавено во петокот пред парламентарните избори во мај, објави ДПА.

Истражувањето, спроведено од Агенцијата за онлајн истражувања YouGov во име на германската фондација “Бертелсман”, покажа дека 10,3 отсто од гласачите се идентификуваат позитивно со популистички или крајно десничарски партии .

Студијата покажа дека 6,2% позитивно се идентификуваат со радикалната левица и 4,4% со Green партија. Но крајно десничарските партии исто така имаат и највисоките негативни вредности, како 52,8% ги отфрлија радикалните десничари, малку над 52,2% кои никогаш не би гласале за радикалната левица .

” Популистички партии успеаја да создадат стабилна изборна база  во релативно краток временски период. Но нивните истовремено високи вредности на отфрлање покажуваат и колку опасно би било за други партии да имитираат популистичките партии “, коментира Роберт Веркамп, автор на студијата.

Генерално анкетата утврдува многу повисоки негативни отколку позитивни вредности , што укажува дека повеќето граѓани на ЕУ ќе гласаат против , наместо да се  декларираат себеси за некакво конкретно политичко движење .

Генерално, само 6,3% од испитаниците рекоа дека имаат позитивен политички идентитет , додека 48,8% изјавиле дека никогаш нема да  можат да гласаат .

Euroleaders се идентификувани како генерали во епохален идеолошки судир .Но, тие водат “вчерашната војна” со нестабилен пејзаж и влечат  97 милиони збунети гласачи

На позитивна забелешка, истражувањето покажа интерес за изборите за ЕУ ​​во мај, додека 68% од испитаниците велат дека ќе земат учество. Во Германија оваа бројка е 73% .

” Многу граѓани повеќе не избираат партија, туку гласаат против оние партии што најмногу ги отфрлаат “, додава Веркамп.

Студијата покажа дека 50,7%  ги отфрлат либералните партии, 47,8% ги отфрлат демохристијани или конзервативците, 47% никогаш не би гласале за Зелените, а 42% ги отфрлат социјалдемократите или социјалистите .

Истражувањето тврди дека луѓето се најмногу подложни на екстремните партии , кога чувствуваат дека нивните ставови не се претставени од мејнстримот .

Бертелсман ја тестира оваа идеја презентирајќи платформи на партиите на изборите во ЕУ.

Оние кои не можат да најдат заедничка основа со платформи , со поголема веројатност ќе дадат поддршка за популистичка партија , дури и ако тоа не го сториле порано .

/локално.мк

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *