Почетна Вести Почна реконструкцијата на црквата „Св. Димитриј“ во Кавадарци
14
13
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1

Почна реконструкцијата на црквата „Св. Димитриј“ во Кавадарци

538
0

Црквата „Св. Димитриј“ во Кавадарци ќе биде целосно реконструирана. Градежните работи веќе се почнати.

Црквата ќе биде обновува со средства на Повардарската епархија, како и доброволни прилози од верници.

На почетокот од реконструкцијата бил Митрополитот г. Ататенгел, во чија епархија е оваа црква.

Црквата „Св. Димитрија“е изградена 1830 година и со дозвола на султанот, но била градена како и многу цркви како да  се наоѓа во дупка. Дозволата за градба била со мал временски рок.

-Се гледа дека е доста стара и веке не е во добра состојба. Иконите , фрескоживописот, иконостасот се остарени неупотребливи и одлучивме да ја обновиме и да ја направиме поубава исто како црквите во нашата држава. Според проектот треба се да се прави и иконостасот и иконите а исто така самиот објект да го прошириме. Карабина црквата ќе биде готова до декември 2016. Потоа ќе следува работа и во внатрешниоит дел со добри мајстори, вели Владиката Агатангел.

ГАЛЕРИЈА:

/ФОТО: Повардарска еп.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *