Почетна Коментар По делата на Свети Климент не препознава целиот свет
По делата на Свети Климент не препознава целиот свет

По делата на Свети Климент не препознава целиот свет

1.58K
1

Говор на Ректорот на универзитетот „Свети Кирил и Методиј“, Никола Јанкуловски на отворањето на меѓународната конференција во Охрид за 1100 години од Свети Климент Охридски

Оваа година се одбележуваат 1100 години од блаженото упокојување на Свети Климент Охридски – великиот ученик на светите браќа Кирил и Методиј, патроните на нашиот универзитет.

Свети Климент Охридски е најдаровитиот ученик на рамноапостолите сесловенски браќа Кирил и Методиј. Со своите уши тој ги слушал нивните божествени евангелски зборови и со своите очи ги гледал нивните богооразени ликови и евангелски дела.

Свети Климент Охридски е достоен наследник и продолжувач на нивното дело кој подготвил многубројни ученици и оставил забележителни литературни творби. Свети Климент го придружувал својот учител Свети Методиј уште од неговата рана младост и со свои очи ги видел сите дела на „Учителот“, кого си го поставил за пример во својот живот. Тоа му овозможило да се здобие со извонредно образование и големо пастирско и мисионерско искуство. Тоа искуство особено ќе му послужи во неговата црковна и просветителска служба во Македонија, којашто уследила по смртта на Свети Методиј.

ohrid-kon-1Со просветлувањето на народите преку писменост и проповед, со просветлувањето на мислата и умот со „боговдахновени книги“, свети Климент оставил длабок белег во македонската историја. Но, не само тоа, тој заедно со своите учители тргнал по пат кој ја променил судбината не само на Словените, туку и на Европа.

Основното и првостепено значење на тој „пат“ му припаѓа на создавањето на писмото – тој најсилен фактор за прогресот на цивилизацијата што од потокот на животот го излекува и ги востановува културните вредности, правејќи ги трајна сопственост на човекот и непресушен извор на новите творечки достигнувања.

Свети Климент Охридски ја формира Охридската книжевна школа или попозната како прв словенски Универзитет, од кој како подготвени излегле 3.500 ученици.

Иако станува збор за хиротонисан словенски епископ, Св. Климент не ја двои својата просветителска дејност од епископалната, туку напротив, паралелно развива силна пастирска, црковно-организациска, просветителска и литературана дејност. Така Св. Климент ги положил темелите на Охридската Архиепископија, а со своето литературно и мисионерско дело зрачел и не задолжил нас Македонците да го одиме патот кој што тој го подготвил и израмнил за генерациите по него.

Оваа конференција е посветена на животот и делото на Свети Климент, но и на clementia – милоста и милосрдието.

Во Житието на Свети Климент се вели дека не им давал сон на своите очи, ниту дремка на своите веѓи. Учел и дење и ноќе, утврдувајќи ги верните во вистините на христијанската вера и богоугодие.

Се грижел и за телесната храна на сиромашните, вдовиците и сираците. Напишал беседи на сите неделни и празнични денови на прост и лесен јазик, така што секој можел да ги разбере вистините кои ги учел.

Никој никогаш не го видел Св. Климент да се одмора, туку напротив – постојано бил зафатен со работа: на едни им ги покажувал буквите, на други им ја држел раката или пишувањето, а на трети им ја објаснувал длабоката смисла на напишаното. Честопати вршел и две работи одеднаш: и деца учел, и книги пишувал. Поголемиот дел од своето време го употребувал за молитва и богомислие.

Заради милоста и милосрадието, заради големиот труд и верната служба на Бога, по упокојувањето Господ го прославил со светителски ореол.

Со името и делата на неговите и нашите учители, Свети Кирил Методиј и со името и делата на Свети Климент Охридски не препознава целиот свет, а ние се гордееме и ги славиме нивните примери.

Никола Јанкуловски – Ректор на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“

Коментар(1)

  1. Ke go zaboli stomak , ke mu se slosi na Sv. Kliment od velicanjeto sto mu se cini na toj univerzitet vo Skopje koj go nosi imeto na Sv, braka Kirili i Metodie na koi sto toj im bil ucenik. Vistina, ke mu se slosi , ke mu padne tesko od licemerieto sto mu go upatuva makedonskata kvazi intelegencija skoncentrisana na toj lazen univerzitet slavejki go, ali vo posledno vreme i Sv. Kliment i Sv , Braka.Zosto ova go konstatiram?, Eve zosto Sedumdesettite godini maturirav vo rasadnikot na makedonskata duhovnost (petgodisna bogoslovija SV. Kliment Ohridski vo
    Dracevo) so odlicen uspeh. Sakav obrazovanieto da go prodolzam na Pravniot fakltet bas na toj Skopski univerzitet koj badijava go nosese, a veruvam deka i sega go nosi badijva imeto na Sv. Kiril i Metodija. Go predadov sveditelstvoto od , so odlicen uspeh zavresenoto petgodisno sredno uciliste vo junskata seseija. Mi rekoa deka treba da polagam diferencijalen ispit. Zedov programa i materilaj po koj ke polagam vo sptemvri. Koga dojdev na priemniot ispit , doznav, vo hodnicite na fakultetot od ostanatite kadidati za priemen, diferencijalen ispit , doznav deka imaat , vo toa vreme trigodisno uciliste od od tutunarska, kozarska, cevlarska , zemljodelaka, gradezno-fasaderska , saracko- samardziska i druga, so osobeno uvazenie, slicna srtuicnost. Si mislev , deka mene so petgodisno sredno obrazovanie , vo cie sto svidetelstvo bese navedeno deka sum uzucuval 5-6 stranski jazici, 5-6- vrsti istorija od postanokot na svetot , od Adama i Eva do samoupravniot socijalisticki sistem, , a osobeno filozofija, pedagogija, psihologija, retorika i da ne nabrojuvam —se predmeti koe se soodvetni na Programata koja e kompatibilna so programata na Pravniot fakultet . Se zaraduvav deka ke mi bide odobreno da pristapam kon polaganjeto na diferencijalniot ispit. No ne lezi vraze, sto velat srbite. Site gi povikaa da polagat , a mene ne mi dozvolia. na moj protest , me upatia kaj eden funkcioner na fakultetot , cie sto prezime bese zemeno od imeto na nekoe drvo, sega ne se secavam dali bese od dab, buka , brest ili gaber, vazese za dekan na fakultetot. Toj visok intelektualec, vo funkcija na deka na fakultetot, samo mi izjavi sozalenie deka navistina ne moze da mi se dozvoli da polagam priemen ispit na fakultetot poradi toa sto na moeto sveditelstvo bese otslikana freska na SV Kliment i moeto skolo se vikase SV Kliment. Ohridski, i pokraj toa sto ,, negoviot,, univerzitet se vikase Kiril i Metodija. Mi objasni deka mnogu golema razlika e pomedju naslovot SV. Kliment i Kiril i Metodija, navodno Kiril i Metodija ne nosat napred SVeti. Sekao deka zalosno bese sto eden takov ,,intelektualec,, bese vraboten vo edna instutucija koja go nosese imeto na na sv, braca Kiril i Metodija i koj ne mozese da svati deka nistloso nema vo imeto na SV Kliment ohridski. Veruvam deka toj do penzioniranje rabotel vo taa institucija (univerzitet Kiril i Metodija) i ne go svatil odnosot so niv na SV . KLiment Ohridski. Isto taka i svativ od koi kadrovi se postanati makedonskite pravnici , vsusnost se gleda i do kaj ja pravno dovedoa Makedonija , pravno zavisna od Tirana

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *