Почетна Вести Христијанство ПИМЕН: МПЦ нема да го прифати новото име, какво и да е
ПИМЕН: МПЦ нема да го прифати новото име, какво и да е

ПИМЕН: МПЦ нема да го прифати новото име, какво и да е

1.92K
0

Македонската православна црква нема да го прифати новото име за Македонија, како и да е предлогот што ќе го договорат македонската и грчката страна, категорично потврди Владиката Пимен за време на одбележувањето на 1.000-годишнината од Охридската Архиепископија.

Членот на Синодот на МПЦ и владика на Европската епархија, владиката Пимен, денеска изјави дека црквата не сака да го менува називот затоа што името се поврзува со македонскиот идентитет.

„Ние искрено се надеваме дека нема да отстапиме од нашето уставно име. Ако на крајот мнозинството надвладее за да одлучи да се промени, во името на црквата ние секако тоа не би го инкорпорирале во нашето име. Нашето име е Македонска православна црква бидејќи се врзува со нашиот идентитет, а не со мноштвото на народи кои ги имаме. Црквата треба да стои над политиката и нема да посегне по тој чекор да го промени своето име, затоа што имаме ние и еклисиолошко име Охридска Архиепископија, имаме национално име како Македонска православна црква“, изјави Владиката Пимен, Митрополит на Европската епархија на МПЦ.

/фактор

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *