Почетна Вести Оваа година најкратко ќе се пости во Јужна Америка
Оваа година најкратко ќе се пости во Јужна Америка

Оваа година најкратко ќе се пости во Јужна Америка

207
0

Месецот Рамазан, во кој муслиманите во светот постат, воздржувајќи се од храна и пијалоци, оваа година почнува во сабота на 27 мај.

Воздржувањето од храна и пијалаци почнува во утринските часови на молитва во зори, пред изгрејсонце, а завршува со залез на Сонцето.

Последните неколку години Рамазан во Европа е во летните месеци, што значи и долги денови на северната хемисфера кои со себе носат големи жештини и спарини.

Наспроти тоа, Рамазан на јужната хемисфера паѓа во најкратките, зимски денови.

Според документ на Исламската заедница на БиХ најдолгите денови на постот оваа година ќе бидат 24, 25 и 26 ден на Рамазан, т.е. 19, 20 и 21 јуни кога постот ќе трае 18 часа и 14 минути.

На глобално ниво, најкратко ќе постат муслиманите во Јужна Америка, каде постот ќе трае околу 10 часа.

Најдолг е постот на Гренланд, а трае околу 21 час.

Муслиманите во Европа ќе постат од 14 до 20 часа, во Африка од 11 до 14 часа, а во Австралија околу 11 часа.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *