Почетна Вести Освет на бугарските воени знамиња
Освет на бугарските воени знамиња

Освет на бугарските воени знамиња

147
0

Бугарската православна црква и бугарската држава вршеле осветување на воените знамиња на бугарската армија на Водици во центарот на Софија, пред Соборниот Храм, “Св. Александар Невски”. Осветот, после големиот водосвет, го направил Бугарскиот Патријарх Неофит.

Ритуалот на осветување пред споменикот на незнајните херои прв пат бил направен во времето на бугарскиот цар, Симеон велики во 917 година по битката кај Ахелој, град на истокот од Бугарија на Црното Море.

На осветот на војните знамиња присуствувал и бугарскиот претстедател, Росен Плевнелиев како врховен командант на бугарската армија.

-Ние треба свето да ги чуваме аманетите на нашите предци и традицијата и да се инспирираме од саможртвата на славните бугарски воени херои, изјавил Патријархот Неофит, при осветувањето.

-Со една реченица – Ајде да си веруваме , ајде да имаме самодоверба, дека сме на прв пат. Така ќе отидеме и многу подалеку, изјавил Плевнелиев по осветот.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *