Почетна Празници Од верскиот календар на Католиците
Од верскиот календар на Католиците

Од верскиот календар на Католиците

64
0

Верски календар: 21 јуни

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Алојзије Гонзага.

1Бил роден во дворецот Кастиљоне, во близина на Мантова. На 13-годишна возраст се одлучил да стапи во редот на исусовците. Во 1590 година во Рим избила епидемија на чума од која умреле 60.000 луѓе. Во Рим, тој им помагал на луѓето, па така и се заразил од болеста. Тогаш имал 23 години. Предаден на волјата Господова, умрел во 1591 година.

 

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *