Почетна Празници Од верскиот календар на Католиците
Од верскиот календар на Католиците

Од верскиот календар на Католиците

158
0

Верски календар: 29 Септември

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Михаел, Габриел и Рафаел.

mihael-gabrielВо Светото писмо пишува дека анѓелите се испратени од Господ и тие се Божја сила. Тие се духовни битиа кои му служат на Господ. Во Светото писмо анѓелите се прикажани во човечкиот лик и ја застапуваат Божјата добрина. Тие се создадени како возвишени сили кои ни помагаат во борбата против злото. Во Светото писмо, свети Михаел се истакнува како небесен војсководач во борбата против Божјите непријатели. Свети Габриел е испратен од Господ. Тој ја известил света Девица Марија дека ќе го роди Спасителот Исус Христос. Свети Рафаел го излечил Тобиј од слепило и затоа го сметаат за заштитник и чувар на здравјето.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *