Почетна Празници Од календарот на Католиците
Од календарот на Католиците

Од календарот на Католиците

44
0

Верски календар: 25 Ноември

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Катерина, девица и маченичка.

sveta-katarЗа неа постојат многу легенди, меѓу кои е и следнава: “Максимин Даиа (службеник на царот Диоклецијан), кој дошол на власт во римските африкански провинции, одлучил да се разведе од својата жена и да се ожени со Катерина. Младата христијанка одлучно го одбила. Тој ја соочил со педесеттина филозофи со цел, тие да ја убедат, дека Исус кој умрел на крст, не може да биде Господ. Но, Катарина, служејќи се со говорна вештина и силното верување, ги придобила на своја страна мудреците, така што тие го признале Исус за Господ. Поради тоа Максимин се расбеснил и наредил да биде убиена Катарина и сите мудреци. На Катарина и била отсечена главата. И се молат студентите.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *