Почетна Празници Од императорски секретар, до жртва за Христа
Од императорски секретар, до жртва за Христа

Од императорски секретар, до жртва за Христа

90
0

Верски календар: 3 Февруару

МПЦ-ОА/ Преподобен Максим Исповедник.

Преподобен Максим се роди околу 580 година во Цариград. Имаше високо потекло. Во младоста се здоби со врвно образование беше најголемиот философски ум на своето време. Едно време служеше како императорски секретар, а потоа ја напушти службата и се повлече Хризополскиот манастир до Халкидон. Наскоро, неговото име неоделиво ќе се врзе за православната борба против монотелитската ерес. Заради своето тврдо исповедништво ќе биде осакатен и ќе умре в затвор, во 662 година. Неговото дело правилно го оцени шестиот вселенски собор, одржан во 680 година. Од него ни останаа многу значајни дела.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *