Почетна Вести Христијанство МПЦ-ОА: СПЦ покажува хегемонистички аспирации и националистички претензии кон Македонија
МПЦ-ОА: СПЦ покажува хегемонистички аспирации и националистички претензии кон Македонија

МПЦ-ОА: СПЦ покажува хегемонистички аспирации и националистички претензии кон Македонија

298
1

Светиот архиерејски синод на Македонската православна црква – Охридска архиепископија оценува дека Предлог-текстот за промена на Уставот на Српската православна црква содржи хегемонистички аспирации и националистички претензии врз суверенитетот и независноста на Република Македонија, како и грубо мешање во јуриздикцијата на МПЦ-ОА.

-Со ова, СПЦ покажува своевиден анахронизам, контрадиктторност и непринципиелност кон своите сопствени одлуки: САС на СПЦ бр. 1744/ зап. 343 од 26 јуни 1959 година, чл. 165 точка 6 каде се вели: ‘Со оваа Одлука, престануваат да важат прописите од Уставот на СПЦ, за епархиите и архиереите на територија на НРМ’. Истата Одлука на Синодот е потврдена на Светиот архиерејски собор на СПЦ – АСбр. 47/958 од 17 јуни 1959 година, донесена во Белград. Кој има очи, ќе види и кој има уши, ќе слушне!“, се наведува во соопштението од Канцеларијата на Светиот синод на МПЦ-ОА.

Коментар(1)

  1. На месту су примедбе , АЛИ зашто Синод МПЦ ОА не реагује на устав БПЦ у ком стоји да је Охридска архиепископија предходница БПЦ . Овде се реагује на предлог који није још ни усвојен , а не реагује се на већ постојећи устав БПЦ који Охридску архиепископију проглашава само бугарском , што она није била . Охридска архиепископија је увек била само Православна ,јер до њеног укидања 1767 .нације у Европи се нису биле ни формирале . То етничко питање у Православној Цркви је било потпуно небитно све до појаве јереси етнофилетизма у деветнаестом веку . И до данас етнофилетизам разара Једну Свету и Апостолску Цркву .

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *