Почетна Интервју Матевски: Конечната автокефалност на МПЦ-ОА е со Томос од Вселенската Патријаршија
Матевски: Конечната автокефалност на МПЦ-ОА е со Томос од Вселенската Патријаршија

Матевски: Конечната автокефалност на МПЦ-ОА е со Томос од Вселенската Патријаршија

709
2

Универзитетскиот професор Зоран Матевски смета дека МПЦ-ОА оваа година ќе го добие официјалниот Томос за нејзината автокефалност од Вселенската Патријаршија и на тој начин ќе се заокружи целосното нејзино прифаќање во православниот свет.

Матевски вели дека најважно е Вселенската Патријарија да го издаде Томосот за возобновување на Охридската Архиепископија, бидејќи тоа е и канонски и историски и научно така поставено.

Томосот изаден од СПЦ е само согласност за автокефалноста на црквата во Македонија.

Погледнете го гостувањето на професорот Зоран Матевски во емисијата Студио 10 на Телевизија 24.

Коментар(2)

  1. Колку ТОМОСИ треба да се издадат и од кого ? Значи 1922 година т.н Вселенска прчија која има во Истамбул верници колку едно село за ЗЛАТО го продава ТОМОСОТ за ново освоените територии на СРБИЈА во која спаѓа денешна Македонија .СПЦ со својот ТОМОС ја признава МПЦ како наследничка на древната ОХРИДСКА АРХИЕПОСКОПИЈА а вие циашките говеда од ФАНАР инсталирани во МПЦ на која ни името не и го кажувате по примерот на одродениот Зоран Заев сакате и името на црквата да го смените .ПЛЕМЕ ПАДНАТО САТАНИСТИЧКО ова е МАКЕДОНИЈА народот е МАКЕДОНСКИ а црквата е МАКЕДОНСКА .Ако сте многу паметни гитла кај ЦИАШКОТО ГОВЕДО гркот Вартоломеј ако не може и да ве ОБРИЧИМЕ .Црквата е на народот – МАКЕДОНСКИ а не на ЦИА .

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *