Почетна Вести Кој стои зад оградувањето од Архимандритот Партениј?
Кој стои зад оградувањето од Архимандритот Партениј?

Кој стои зад оградувањето од Архимандритот Партениј?

2.09K
0

Дали резолуцијата за оградување од ставовите на Архимандритот Партениј, што до медиумите ја испратија членови на епархијата на МПЦ во Америка и Канада е и официјален епархиски став е прашањето кое отвора нови дилеми.

Откако Религија.мк, ја објави резолуцијата, голем број македонски верници од САД и Канада реагираа, посочувајќи дека оваа резолуција не е официјален став на епархијата на МПЦ-ОА за Америка и Канада, бидејќи со нејзе не се согласува раководството на епархијата.

Тие посочуваат дека и затоа на тој документ за резолуцијата го нема потписот на надлежниот владика, г. Методиј, ниту пак печатот на Епархијата, а нема ниту делводнички борј под која е заведена во епархиската архива.

Верници од Америка и Канада велат дека епархиското собрание и црковно народниот собор бил одржан на 2 септември во Торонто и на него присуствувал надлежниот Митрополит, но дела за оваа форма за резолуцијата немало согласност од раководството на епархијата.

Официјален став засега од Американско-канадската епархија на МПЦ-ОА нема, ниту пак од Синодот на МПЦ.

Единствено, повардарскиот Митрополит. Г Агатангел ја објави оваа резолуција на епархискиот сајт на Повардарската Епархија и испрати благодарност за нејзе.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *