Почетна Празници Католиците го слават Свети Стефан
Католиците го слават Свети Стефан

Католиците го слават Свети Стефан

51
0

Верски календар: 26 Декември

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Втор ден Божик – Св. Стјепан Првомаченик.

The Demidoff Altarpiece: Saint StephenНа првиот ден од Божик ја славиме љубовта на Господ кон човекот, а денеска на вториот ден од Божик: нашиот одговор до Господ, а тоа е животот, крвавото сведоштво. Стјепан го дал животот за Христос, храбро загинал, и во последните мигови од животот, се молел за оние, кои го каменувале – за непријателите свои. Таква љубов може да се најде кај вистинските христијани, бидејќи Исус јасно го поставил барањето на сите оние, кои сакаат да си одат со него, дека треба да ги љубат и непријателите и пријателите. По примерот на свети Стјепан ние им простуваме на сите.

 

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *