Почетна Празници Католиците го слават Свети Јероним
Католиците го слават Свети Јероним

Католиците го слават Свети Јероним

130
0

Верски календар: 30 Септември

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Јероним.

sveti-jeronimРоден е околу 345 година по Христос, во Стридон, во Далмација. Образованието го завршил во Милано и Рим, а бил надарен за јазици. Престојувал во Сирија каде го научил хебрејскиот јазик. Стариот и Новиот завет ги превел на латински јазик на кој зборувале луѓето кои живееле во западното Римско царство. Тој превод на Библијата е многу значаен и е насловен како Вулгата. Свети Јероним не само што го превел Светото писмо, туку и живеел свето и изпоснички според неговите закони. Позната е неговата мисла “Кој не го познава Светото писмо, не го познава Исус Христос”.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *