Почетна Празници Католички светец на денот
Католички светец на денот

Католички светец на денот

20
0

Верски календар: 10 јуни

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Благословен Иван Доминичи.

blazeni_ivan_dominiciБил роден во Фиренца во 1356 година. На 14-годишна возраст стапил во доминиканскиот ред. Како свештеник проповедал. Поради големите способности и светиот живот, папата Гргур Дванаесетти во 1407 година го наименувал за дубровнички надбискуп и го испратил во Млетачката и Џеновската република. Во 1408 година бил именуван за кардинал. Умрел во 1409 година.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *