Почетна Вести Регион Јероним го спомна Епифаниј на литургија во Соборната црква во Атина
Јероним го спомна Епифаниј на литургија во Соборната црква во Атина

Јероним го спомна Епифаниј на литургија во Соборната црква во Атина

230
0

Митрополитит Епифаниј, како поглавар на Православната црква на Укарина за прв пат беше спомнат во редот на поглавари од Грчкиот Архиепископ Јероним. Спомнувајќи ги поглаваритрите на автокефалните цркви, Јероним спомнувањето на Епифаниј го напави на литургијата во Соборниот храм во Атина.

Со овој чин, Грчката црква и официјално го запечати признавањето на новата Црква. Атинската Архиепископија беше прва по Вселенската Патријаршија што воспостави какноско и литургиско единство со Црквата во Украина.

Александрискиот Патријарх теодор, пак викендов официјално потврди дека со признавањето на Автокефалната ПЦУ од страна на Александриската Патријаршија, почнал порцесот на признавање на оваа црква и од станатите православни цркви.

Видеото ОВДЕ:

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *