Почетна Вести Грчки владика остро реагира поради промена на име на болница
Грчки владика остро реагира поради промена на име на болница

Грчки владика остро реагира поради промена на име на болница

226
0

Митрополитот на Патра, Хризостом, испратил отворено писмо со остри реакции до министерот за здравство на Грција, во кое изразува несогласување поради преименувањето на болницата „Свети Андреј“.

-Жителите на Патра, со голема збунетост ја забележаа новата реклама на болницата ’Свети Андреј‘, која сега е наречена ’Општа болница на Патра‘. Треба да се истакне, дека името ’Свети Андреј‘ е нераскинливо поврзано со оваа здравствена институција уште од самото нејзино основање. Под ова име неа ја препознаваат во цела Грција. Како што е познато, Свети Апостол Андреј Првоповикан е основач на Црквата во Патра и покровител на нашиот град. Значи нашиот град е нераскинливо поврзан со неговото име. Апостол Андреј е дишење и живот на Патра (овде тој поучувал и правел чуда. Во Патра се наоѓа местото на неговото погребение, тука се и неговата глава и крстот на кој Светиот претрпел мачеништво). Во контекст со ова, бараме на болницата задолжително да ѝ биде вратено нејзиното историско име. Таквото решение ќе ја отстрани неправдата и ќе ги израдува жителите од нашиот град“, стои во писмото.

/Бигорски

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *