Почетна Вести Христијанство „Доксологијаинфоњуз“: ГПЦ не би имала проблем со автокефална „Охридска Архиепископија“
„Доксологијаинфоњуз“: ГПЦ не би имала проблем со автокефална „Охридска Архиепископија“

„Доксологијаинфоњуз“: ГПЦ не би имала проблем со автокефална „Охридска Архиепископија“

766
0

Грчките верски медиуми, но и останатите агенции и портали, се почесто пишуваат за македонското црковно прашање, пртежно за иницијативата на Вселенската Патријаршија за решавање на црковниот промблем во Македонија.

Ова прашање добива големо значење во грчката црковна јавност, што е редок случај досега. Една од последните информации, што ја обрави грчла Romfea.gr, зборува за интересот за ова прашање и во самата Грчка православна црква. Имено, митрополитот на Неа Јонија, Гаврил, бил  во посета на Фанар на средба со Вартоломеј, каде главна точка на разговор била МПЦ-ОА. Како што анализира овој грчки портал, „по се изгледа Гаврил го посетил Фанар по наредба на Атинскиот архиепископ г.г. Јероним.“

Веста покрај, што се рашири во останатите медиуми, ја аннализира и порталот „доксологијаинфоњуз“, посочувајчи дека истате информација говорат, дека на средбата било поставило прашањето за автокефалијата на Црквата со наложена схизма во Република Северна Македонија – Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија., посочувајќи дека Вселенскиот Патријарх разменил мислења по ова прашање со митрополитот на Неа Јонија, информирајќи го за заложбите на Мајката Црква по истото.

Иако Romfea.gr тврди, дека не изгледа, оти Вселенскиот Патријарх сака да додели автокефалија на Црквата, која се наоѓа во схизма во Република Северна Македонија, сепак според анализта на „доксологијаинфоњуз“, единствениот проблем на архијерејите на Грчката Црква е во однос на името на идната автокефална Црква во Северна Македонија.

-Во однос на тоа, што ќе направи Вселенскиот Патријарх, тој изјави уште на почетокот на оваа година,. Следниот чекор, односно Томосот за автокефалија е најлесен. Но, тоа е решение, кое ќе го донесе Неговата Сесветост. Редно е никој да не се меша во неговите решенија, пишува „доксологијаинфоњуз“.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *