Почетна Празници Денеска е Курбан Бајрам
Денеска е Курбан Бајрам

Денеска е Курбан Бајрам

98
0

Верски календар: 12 Септември

ИВЗ/ Курбан Бајрам

kurban-bajram-2Курбан Бајрам, еден од двата најголеми муслимански празници кој трае 7 дена (10-13 зулхиџет, односно дванаесеттиот месец според арапскиот календар) и се вика таканаречениот празник на жртвата затоа што тогаш се принесува жртва – курбан, обично овни и им се делат на сиромасите.

На првиот ден од празникот се изведува молитвата за Бајрам – Бајрам намаз, со која верниците бараат милост од Алах. Карактеристично за овој празник е принесувањето жртва – курбан која има симболика на приближување кон Бога.

Обичајот го изведуваат сите кои имаат можност за тоа. Оние кои принеле жртва, потоа раздаваат од месото на сиромашните, соседите и роднините. На овој ден се крунисува аџилакот на аџиите кои отишле да се поклонат на Светата Ќаба во Мека.

 

 

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *