Почетна Вести Дачиќ бара СПЦ на Косово да добие статус како Света Гора во Грција
Дачиќ бара СПЦ на Косово да добие статус како Света Гора во Грција

Дачиќ бара СПЦ на Косово да добие статус како Света Гора во Грција

326
0

Српскиот министер за надворешни работи и прв потпретседател на владата, Ивица Дачиќ, смеата дека српската православна црква на Косово треба да добие статус каков што има Света Гора во Грција. Ова како дел од неговиот предлог за трајно решение на проблемот со Косово, Дачиќ го соопштил во изјава за „Вечерње Новости“.

Спорер шефот на српската дипломатија, надобрата идеја за решение на Ксово е реазграничување меѓу српското и албанското и обезбедување на српското православно наследство во заедница на манастири по принципот на Света Гора во Грција.

-На сите им е потребно трајно решение на српско-албанскиот судир, а до него може да се дојде само со соговор меѓу Србите и Албанците, каде секој ќе добие и ќе загуби по нешто. Тоа е мој предлог кој е заснован на желбата Србите да добијат нешто. Ако сакаме Србите и Србија нешто да добие, бидејќи времето е се пократко, изјавил Дачиќ.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *