Почетна Вести Бугарскиот цар со солзи ја вратил иконата од татко му на Патријархот Кирил
Бугарскиот цар со солзи ја вратил иконата од татко му на Патријархот Кирил

Бугарскиот цар со солзи ја вратил иконата од татко му на Патријархот Кирил

759
0

Бугарскиот царски престолонаследник, Симеон Саксобурготски ја вратил скапоцената икона на Свети Никола, што за крштението на неговиот тако, бугарскиот цар Борис, му ја подарил Рускиот цар, Николај II.

Вредната икона, дел од царската руска колекција, сега повторно е во Москва, во сопственост ан Руската православна црква, и тоа како подарок од Саксобурготски. Тој личн во Москва му ја предал иконата на Патријархот Кирил.

-Искрено Ви благодарам, Ваше Величество, изјавил Патријархот москоски и на цела Русија, Кирил, потенцирајќи дека таа икона има иклучителна историска и духовна важност.

Иконата повтроно е во Русија, по 120 години. Некогашниот бугарски Цар, Борис III е роден 1894 година, а лично Рускиот Цар Николај II го крстил, дарувајќи го со иконата на Свети Никола.

Враќањето на икотата во Русија, според бугарските медиуми му паднало тешко на Сиемон, кој наводно од нејзе се разелил со солзи. Тој пред Патријархот Кирил потенцирал дека неговото семејство никогаш се немало разделено од оваа икона и кога биле во бегство од Бугарија и по неговото враќање во 2000 година.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *