Почетна Вера Бискупот од Дубровник на патронот на Католичката катедрала во Струмица
35
34
33
32
31
30
29
28
27
26
25
24
23
22
21
20
19
18
17
16
14
13
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1`5
1

Бискупот од Дубровник на патронот на Католичката катедрала во Струмица

218
0

Дубровничкиот бискуп. Мате Узиниќ бил гостин на Католичката црква, која на празникот Успение на Пресвета Богородица, го одбележала патронот на Катедралата во Струмица. Светата архиерејска Литургија во овој храм во Струмица ја служеле Бискупот Узиниќ и Скопскиот Бискуп и апостолски егзарх, Киро Стојанов, пишува „Католици.мк“.

На Литургијата сослужувале и повеќе свештеници од Апостолскиот егтзархат во Македонија и Скопска бискупија, како и Генералниот викар на Дубровничката бискупија, Петар Палиќ.

За време на светата Литургија пеел и хорот при Катедралната црква „Успение на Пресвета Богородица“ – Струмица под водство на сестра Тереза Стојкова.

Католиците од византиски обред во Македонија празниците ги одбележуваат по стариот јулијански календар.

ГАЛЕРИЈА:

/фото: КАТОЛИЦИ.МК

 

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *