Почетна Репортажа Рајчица низ фоготографското око на Стефан Рајхл
rajcica 9
rajcica
rajcica 1
rajcica 2
rajcica 3
rajcica 4
rajcica 5
rajcica 6

Рајчица низ фоготографското око на Стефан Рајхл

494
0

Манастирот „Св. Георгиј Победоносец“ е женски манастир. Првиот храм кој се наоѓал на истото место каде што е денешниот е направен во XVI век,мкој пак, е изграден во XIX век, 1835 година како метох на Бигорскиот манастир. Тоа е времето кога игумен на Бигорскиот манастир бил архимандритот Арсениј од Галичник. Црквата била зографисана и живописана во периодот од 1840 до 1852 година, од зографот Михаил и монахот Данил од Бигорскиот манастир, додека долниот дел го досликал нивниот ученик Дичо Зограф од Тресонче. Пред почетокот на Втората светска војна монашкиот живот овде запира. Од 1999 година благодарејќи на иницијативата на г. Партениј, тогаш игумен на Бигорскиот манастир, манастирот беше возобновен, а и реорганизиран во женски манастир кој и денес е под духовно раководство на епископот Партениј. Од 2003 година Раичката обител се удостои да добие дел од светите, благоухани и исцелителни мошти на Великомаченикот Георгиј, кои се тука благодарение на отец Партениј. Уште истата година во Солун е изработено сребрено ковчеже во вид на рака во кое моштите се изложуваат за поклонение. За раката е специјално изработена и дополнителна украсна кутија во вид на црква

/Повеќе фотографии на Бигорски

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *