Почетна Вера Масовно торжествено бдение за Успението на Пресвета Богородица во Бигорски
52
51
50
49
48
47
46
45
44
43
42
41
40
39
38
37
36
35
34
33
32
31
30
29
28
27
26
25
24
23
22
21
20
19
18
17
16
15
14
13
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1

Масовно торжествено бдение за Успението на Пресвета Богородица во Бигорски

679
0

Масовно сеноќно бдение за Голема Богородица синоќа се одржа во Бигорскиот манастир. Монасите и монахињите од Бигорската Обител празникот го прославија со огромено број верници кои од цела Македонија присуствуваа на овој величествен и торжествен настан.

-Упението на Богородица е празник на радоста, празник на бесмртноста. Спасението што му беше подарено на светот, се изврши во содејство на Пречистата Дева Марија. „Сказанијата и загатките на Пророците“, за нас, Христијаните, не се повеќе енигма, туку дофатливи тајни на нашата вера, што ни ги откри вечнодевствената Девојка. Затоа целото создание, видливо и невидливо, словесно и бесловесно, денес се радува, зашто смртта стана живот, победена од Изворот на животот. Па, како што Пресвета Богородица стана одухотворена палата на Синот и Словото Божјо; како што стана лествица што нè возведува на небото, така и Нејзината смрт постана за нас „премин кон бесмртноста“, велат монасите од Бигорски.

Погледнете ја галеријата:

 

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *