Почетна Политичка теологија Грозданоски: За некои работи кога Црквата молчи, тоа значи дека многу кажува

Грозданоски: За некои работи кога Црквата молчи, тоа значи дека многу кажува

2.85K
0

Професорот од Богословскиот факултет, Ратомир Гроздановски на денешната дебата посветена на улогата на религијата во современото општество, зборуваше за односот на православната црква и државата. Професорот Грозданоски, правејќи пралели од Библјата со општествените прашања ја потенцираше улогата на Црквата во современото опшстество.

-За некои работи кога црквата молчи, тоа значи дека многу кажува. Велат дека некогаш мочењето зборува посилно и од најсилното говорење. Библиски се вели дека најдоброто зборување е како сребро, а молчењето е злато. МПЦ не се впуштала и не се впушта во многу теми во општеството за кои смета дека треба да бидат, или мудро премолчени, или чекање на подобро време за подобно, или успешно рашавање, вели професорот.

Тој потенцираше дека Црквата треба да влијае во општеството, но да влијае за моралноста на општеството особено, за моралноста во власта.

-Православното учење вели дека власта треба да биде давање, а не земање. Добрите луѓе треба да владеат, правејќи добро на луѓето, вели Грозданоски. Како примери на добро однесување на црквата во современото општество го посочи изборот на претседателот Борис Трајковски за претседател, за кого вели дека и Синодот на МПЦ-ОА дал поддршка, иако Трајковски доаѓаше од протестантска верска заедница.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *