Почетна Политичка теологија Eвангелистичката црква во Германија минатата година изгуби 593.000 членови
Eвангелистичката црква во Германија минатата година изгуби 593.000 членови

Eвангелистичката црква во Германија минатата година изгуби 593.000 членови

122
0

Евангелистичката црква во Германија (ЕКД) во четвртокот во Хановер објави дека на 31 декември 2023 година ѝ припаѓаат околу 18,6 милиони луѓе. Тоа одговара на намалување од околу 593.000 или 3,1 отсто во однос на претходната година.

На тој начин загубата на членови достигна нов врв. Околу 21,9 проценти од германското население сè уште е член на една од 20-те протестантски регионални цркви (2022: 22,7 проценти). Паднале и приходите од црковниот данок во 2023 година, за 5,3 отсто на добри 5,91 милијарди евра.

Причина за падот на членството е напуштањето на Црквата и смртта на верниците. Втора година по ред бројот на луѓе кои ја напуштиле Црквата го надминува бројот на починати. Бројката од 380.000 луѓе кои ја напуштиле Црквата не се променила во однос на претходната година. Бројот на смртни случаи малку се намали за 25.000 на 340.000 во 2023 година. Стапката на излез повторно благо порасна на 1,98 отсто, достигнувајќи и рекордно високо ниво.

Бројот на крштевки и повторното приклучување кон Црквата не можеше да го спречи трендот: во 2023 година беа крстени 140.000 луѓе, а 20.000 луѓе се приклучија на Евангелистичката црква.

/lokalno.mk

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *